BAŞKANLIK SİSTEMİ

baskanlik-sistemi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN, TÜMSİAD genel kurulunda; “ Yeni anayasa ile memur işçi ayırımını da kaldırarak tıpkı gelişmiş ülkelerde olduğu gibi çalışanlar sistemini getireceğiz” diyerek başkanlık sisteminde ısrarlı, kararlı ve de aceleci olduğunu kamu oyuna açıklamış bulunmaktadır. İşçi memur ayırımı sadece bizim ülkemizde değil, Dünyanın gelişmiş ülkelerinde bile bu ayırım var.

İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İsveç, İsrail, Hollanda, Şili, Rusya, Macaristan, Kanada İtalya ve ABD gibi ülkelerde bu ayırım mevcut olup, Kamu görevlileri Yani memurlar farklı bir hukuki yapıya sahip bulunmaktalar. Sayın Cumhurbaşkanı “ başkanlık sistemini “ hızlı hareket etmek için de gerekli olduğunu söylerken; İş adamlarına, “ Sizler kıdem ve ihbar tazminatını öder işçiyi kapıya korsunuz, ilanihaye çalıştırmaya mecbur değilsiniz.” Diyerek Memur konusundaki düşüncesini ve sıkıntılarını ise; Hükümetin çalışmak istemediği bir memuru görevden almasından sonra, bu kişilerin mahkeme kararı ile göreve geri döndüğünü örnek vererek, Siz bir taraftan görevden alıyorsunuz, yargı diğer taraftan iade ediyor. Siz alıyorsunuz onlar iade ediyor. Böyle devlet idare edilir mi ? diyerek asıl amacının açıklamış oldu. Tabi bugünkü mevcut yasalara göre, bir memur işten atıldığında veya sürgün edildiğinde idare mahkemesine dava açıp, kendisine uygulanan bu işten atılmayı veya sürgünü iptal ettirebiliyor. Hükümet geçmiş günlerde bu işi ortadan kaldırmak için son çıkarılan torba yasaya mahkemenin iptal kararlarını 2 yıl uygulamama kararı koyarak yasalaştırmak istedi ancak bu madde anayasa mahkemesinden dönünce hükümetin istemediği memuru işten atma veya sürgün etme düşüncesi bir nebze olsun engellenmiş oldu.

Asıl önemli olan Cumhur başkanının arzuladığı, son günlerde sık sık konuşmalarında gündeme taşıdığı başkanlık sistemi ne demek nasıl bir sistem? Bu konuda yazılan ve söylenenler çok farklı olduğu için toplumun kafası olduk ça karışık. Başkanlık sistemi: Hükümet başkanının aynı zamanda devlet başkanı olarak, yürütme erkinin yasama organından bağımsız şekilde yönetimde bulunduğu, Cumhuriyete dayalı bir hükümet sistemidir. Bu sistemde yasamanın yürütmeyi fesih etme yetkisi bulunmamaktadır. Bu sistemde başkan doğrudan halk tarafından seçilir ve görevini sürdürmek için parlamentonun güven oyuna ihtiyaç duyulmaz. En büyük endişe bu sistemde kuvvetler ayrılığı ilkesi uygulanabilir mi? Zira parlamentonun güven oyuna ihtiyaç duyulmamasının yanında; Erken seçime gidilemez ve başkanın görev süresi dolmadan görevinden alınamaz. Bu sistemde En çok duyulan endişelerin başında, Yasama ve yürütme organlarının farklı siyasi görüşlerden müteşekkil olması halinde yaşanacak olan çatışmalardır.

Diğer önemli olan; Başkanlık sisteminde Başkan ve bakanlar parlamento çalışmalarına katılamazlar. Çünkü Bakanlar parlamento dışından seçilirler. Yani Milletvekillerinden bakan olmaz. Bu durum son derece endişe verici bir durum. Zira Latin Amerika ülkelerinde bu sistemden dolayı bazı ülkelerde diktatörlüklere ve askeri rejimlere dönüştüğü görülmektedir. Bu nedenle dünyada demokratik başkanlık sistemlerinden çok demokratik olmayan başkanlık sistemlerini bulunduğunu görmemiz gerekmektedir. İşte artıları ile eksileri ile özetle başkanlık sistemi bu. Bu konuda en önemli karar bu yaz yapılacak genel seçimlerde millete ait. Eğer millet tek başına anayasa yapma yetkisini AKP ye verirse Bu sistemden o zaman Tük milletinin kaçışı mümkün olmayacaktır.

Senin Düşüncen Nedir?

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir