Dolar : Alış : 2.8962 / Satış : 2.9015
Euro : Alış : 3.2823 / Satış : 3.2882
HAVA DURUMU
hava durumu

sivas29°CParçalı Bulutlu

- Hoşgeldiniz - Sitemizde 16 Kategoride 2955 İçerik Bulunuyor.

Son Haberler

Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dendi, Devlet Hastanesi Yapıldı

25 Haziran 2015 - 178 okunma kez okunmuş
Ana Sayfa » Sivas»Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dendi, Devlet Hastanesi Yapıldı

egitim-ve-arastirma-hastanesi-dendi-devlet-7449053_x_o

4 yıl önce siyasiler ve bürokratlar tarafından ‘Sivas’a eğitim ve araştırma hastanesi yapılacak’ diye lanse edilen yeni hastanenin son durumu, beklentileri boşa çıkarttı. Bizzat dönemin Sağlık Bakanı tarafından ‘eğitim hastanesi olacak’ diye açıklanan yatırımın inşaat bittiğinde devlet hastanesine dönüşmesi, Sivaslıları hayal kırıklığına uğrattı. Eğitim ve araştırma hastanesi olması halinde şehre profesör, doçent, yardımcı doçent gibi akademik kariyere sahip uzman doktorların geleceğini belirten Sivaslılar, devlet hastanelerinde ise böyle bir şeyin söz konusu olmadığından yakındı.

2012 yılında inşaatına başlandığında 900 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi yapılacağı söylenen yeni hastane binası 2015’e gelindiğinde ise 600 yataklı numune hastanesine dönüştü. Dönemin Sağlık Bakanı ve sağlık müdürleri ‘eğitim ve araştırma hastanesi yapılıyor’ şeklinde açıklamalar yaptı. Hatta açıklamalarda hastanenin bölge hastanesi olacağı telaffuz edildi. Şimdi ise numune hastanesi olarak tabela asılması tepkiye yol açtı. Yeni hastane binası yapılmaya başlandığında dönemin Sağlık Bakanı Recep Akdağve sağlık müdürleri tarafından konuşmalarında eğitim ve araştırma hastanesi olarak duyuruldu. Hastanenin devlet hastanesine dönüştürülmesi eleştirilere neden olurken, sendikalar da yatak kapasitesinin düşürülmesine tepki gösterdi.

BAKAN AKDAĞ: EN ÖNEMLİ İŞİMİZ BÖLGE EĞİTİM HASTANESİ

2012 yılında sağlıkta dönüşümü anlatmak üzere Sivas’a gelen dönemin Sağlık BakanıRecep Akdağ, konuşmasında, “Sivas’ta sağlık hizmetlerini masaya yatırdık ve değerlendirdik. Sivas’ta en önemli işlerimizden birisi, buradaki bölge eğitim hastanemizin bir an önce yapılıp tamamlanması olacak. Yine bölgeye hitap edecek şekilde bir rehabilitasyon hastanesi yapacağız. Özellikle Tokat’a ve Sivas’a hitap edecek şekilde. Bu hastanenin ayrı bir mekânda değil de 600 yataklı yeni yaptığımız hastanenin yanında bir kampüsün içinde olmasını arzu ediyoruz.” demişti.

ÖZMERCAN: SİVAS’A EĞİTİM HASTANESİ YAPILACAK

Aynı şekilde o dönem Sağlık Müdürü Vakkas Özmercan da Sağlık Bakanlığı’nın Sivas’ı 29. bölge ilan ettiğini belirterek, “Sivas’a eğitim araştırma ve uygulama hastanesi projesiyle birlikte Sağlık Bakanlığı, 28 bölgenin dışında Sivas’ı 29. bölge olarak ilan etti. Sayın Bakanımız dedi ki; ‘madem Sivas’a bir eğitim ve araştırma hastanesi yapıyoruz, o zaman Sivas’ı Kayseri’den ayırıyoruz, bağımsız bir bölge ilan ediyoruz, Tokat’ı da Sivas’a bağlayıp 29. bölge olarak tescilliyoruz.” diye konuşmuştu.

BAHATTİN İLTER: EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

Özmercan’dan sonra il müdürlüğüne atanan Bahattin İlter de sık sık hastane inşaatını ziyaret etti. 2012 yılında inşaatı basına gezdirmiş ve açıklamasında, “İnşaatına bu yılın mayıs ayında başlanan eğitim ve araştırma hastanesinde çalışmalar devam ediyor. Toplam 110 bin metrekarelik kapalı alanı olacak olan devasa bir inşaat. 90 milyon liranın üzerinde bir maliyeti var. Şu anda Sivas’taki mevcut en büyük yatırımlardan bir tanesi. Numune hastanesi, eğitim araştırma hastanesi yapıldıktan sonra taşınmasıyla şehir merkezindeki devlet hastanesinin önemi artacak. Bunun içinde devlet hastanesinde genişletme çalışmaları yapılıyor.” ifadesini kullanmıştı.

Sağlık Bakanlığı kriterlerine göre, bir şehirde ikinci bir eğitim ve araştırma hastanesi yapılması için nüfusun 750 binin üzerinde olmasını şart koşuyor. Cumhuriyet Üniversitesibünyesinde eğitim ve araştırma hastanesi hizmet veriyor. Sağlık Bakanı ve sağlık müdürlerinin o açıklamaları yaparken bu kriterden haberleri olup olmadığı ise merak ediliyor. Bakanlık yetkilileri, hastanenin araştırma hastanesi olarak açılmasının çok zor olduğuna değinerek, numune hastanesi olarak hizmet vermeye başlayacağını dile getirirken, bu tür hastaneler planlanırken şehir nüfuslarının ön planda tutulduğunu kaydetti.

SENDİKALAR KONUYA AÇIKLIK GETİRDİ

Sağlık Sen Şube Başkanı Efe Zileli, hastanenin eğitim ve araştırma hastanesi değil, şimdiki numune hastanesi gibi hizmet vereceğini belirterek, “Eğitim ve araştırma hastanesi olabilmesi için 750 binin üzerinde nüfus olması lazım. Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri de eğitim ve araştırma hastanesi diye ifadeler kullanmıştı. Burası 600 yataklı numune hastanesidir. Daha önce kim ‘eğitim ve araştırma hastanesi olacak’ demişse bilmediğinden söylemiş.” şeklinde konuştu.

“YATAK KAPASİTESİNİ DÜŞÜRDÜLER”

Efe Zileli, hastanenin yatak kapasitesinin düşürüldüğünü, ilk açıklandığında 900 yataklı olacağı söylendiğini aktararak, “Daha önce ilk yatırım açıklandığında 900 yataklıydı, daha sonra 600’e düşürüldü. Hatta 400’e bile düşürüldüğü bilgisi geldiğinde girişimler sonucu yeniden 600’e çıkarıldı.” diye konuştu.

“TIRPANLAYARAK BU HALE GETİRDİLER”

Türk Sağlık-Sen Şube Başkanı Hamza Binici ise bakanlığın ilk açıkladığında yatırımın eğitim ve araştırma hastanesi olarak düşünüldüğünü aktararak, “Eğitim hastanesi olunca profesörler ve doçentler ilimize gelecekti. Uzmanlık kazanan doktorlar gelecek ve eğitim göreceklerdi. Çevre illere hizmet verecekti. İlk baştan yine yatak kapasitesini 800-900 olacak diye açıkladılar. Daha sonra ne olduysa tırpanladılar. Şimdi 600’e düşürdüler.” dedi.

Hastanenin bitme aşamasına geldiğini, ancak ulaşım probleminin hâlâ çözülmediğini kaydeden Binici, işin ağırdan alındığını, 1-2 ay içinde hastane açılırsa o bölgede trafik sorunun had safhaya çıkacağını, yetkililerin konuya duyarsız kaldığını söyledi. Bu arada hastane binasının kabul işlemlerinin yapıldığı ve cihaz kontrollerinin sürdüğü belirtilerek, 1-2 ay içinde taşınma işlemlerinin başlayacağı ifade ediliyor.

Facebook Hesabınızla Yorum Yapabilirsiniz

YORUMLAR

İsminiz

 

E-Posta Adresiniz

Yorumunuz